0.00грн.
Зробити замовленняСорбіт – властивості, застосування та вплив на здоров’я

Сорбіт — це поліол , який є типом цукрового спирту , який природним чином міститься в багатьох фруктах (тобто в яблуках, грушах, абрикосах, персиках і в стиглих плодах горобини). Його широко використовують у промисловості як підсолоджувач — він має приблизно 60%солодкості сахарози, але менш калорійний. Сорбіт також має зволожуючі властивості , що робить його популярним інгредієнтом у харчових продуктах, косметиці та засобах особистої гігієни. Крім того, завдяки своїй здатності утримувати вологу (так званий зволожувач) його використовують як текстуруючий і пом’якшувальний агент у різних харчових продуктах. Поліоли часто поєднують з іншими штучними підсолоджувачами , оскільки їх солодкість нижча в порівнянні з природними цукрами. Сорбіт, який також можна назвати D-глюцитол або шестиатомний спирт , є відомим представником цієї групи і має позначення E420.
Властивості сорбіту — чому він такий популярний ?
На сорбіт припадає майже половина світового використання поліолів, і навіть 75%цієї речовини використовується в нехарчових продуктах. Це означає, що сорбітол широко використовується в таких продуктах, як зубна паста, фармацевтичні засоби та косметика . Прогнози показують, що до кінця 2029 року вартість світового ринку поліалкоголю може досягти 3,16 мільярда доларів США порівняно з 1,987 мільярда доларів США у 2019 році, що свідчить про зростання популярності поліолів. Така популярність не повинна нікого дивувати — як цукровий спирт сорбітол не метаболізується бактеріями в ротовій порожнині так, як сахароза, а значить, не сприяє розвитку карієсу. Крім того, він є ефективним звоожувачем, тобто має здатність зв’язувати воду. Тому його використовують у косметиці, кремах, бальзамах та інших засобах для догляду, які допомагають підтримувати вологість шкіри.
Застосування сорбіту в промисловості
Для виробництва сорбіту використовуються специфічні хімічні методи . Механізм утворення заснований на відновленні D-глюкози і L-глюкози . Його також можна отримати з D-фруктози , але його ефективність значно нижча. Завдяки своїм унікальним властивостям його охоче використовують у кількох галузях — від харчової промисловості, через фармацевтику, до косметики.
Харчова промисловість
У широкому узагальненні його можна використовувати для виробництва харчових продуктів , у тому числі легких продуктів , наприклад жувальної гумки, солодощів і заморожених десертів. Завдяки своїм гігроскопічним властивостям сорбітол запобігає висиханню продуктів і допомагає зберегти їх текстуру і свіжість, а як стабілізатор текстури використовується у виробництві мармеладу і желе, перешкоджаючи кристалізації цукру . Його можна знайти в таких продуктах , як:
- кисломолочні продукти без смакових і ароматичних добавок, які пройшли термічну обробку після процесу бродіння;
- кисломолочні продукти зі смаковими або ароматичними добавками, в тому числі ті, що пройшли термічну обробку;
- плавлений сир;
- морозиво зі зниженою калорійністю або без цукру;
- сушені овочі та фрукти;
- фрукти та овочі, мариновані в оцті, олії або розсолі;
- варення, желе і мармелад зі зниженою енергетичною цінністю або без цукру.
Фармацевтична промисловість
У фармацевтичній промисловості сорбітол відіграє ключову роль як наповнювач і осмотично активний інгредієнт у препаратах для перорального застосування та рідких композиціях . Використовується в таблетках, сиропах і зубних пастах. Його також використовують перед операціями та обстеженнями – головним чином як проносне (споживання його в кількості >30 г на день може призвести до діареї та нудоти). Цікаво, що він також використовується для виробництва вітаміну С , а також для догляду за ротовою порожниною (тобто в засобах гігієни порожнини рота).
Косметична промисловість
У косметичній промисловості сорбітол цінується за його зволожуючі властивості , тому його широко використовують у рецептурах таких продуктів, як креми, бальзами та маски для обличчя. Така популярність пояснюється його здатністю притягувати воду та утримувати її в епідермісі , що, звичайно, сприяє підтримці адекватного рівня гідратації шкіри. Цікаво, що сорбіт класифікується в Міжнародній номенклатурі косметичних інгрідієнтів . INCI — це система найменувань інгредієнтів, які використовуються в косметичних продуктах у всьому світі, що дозволяє однаково ідентифікувати речовини незалежно від країни чи мови.