0
0

Молочна кислота: властивості та застосування

Молочна кислота: властивості та застосування

Що таке молочна кислота?

Про молочну кислоту написано багато. З'єднання отримало свою назву від кислого молока, в якій воно міститься. Хіміки також називають її гідроксикислотою, α-гідроксипропіоновою кислотою або 2-гідроксипропанової кислотою. Її також можна знайти під іншими назвами, такими як Lactic Acid або Acidum lacticum.


Чим характеризується молочна кислота? Загальна формула цієї сполуки: C3H6O3. Вона відноситься до групи гідрооксикислот, а це означає, що в її структурі міститься одна карбоксильна група та одна гідроксильна група.

Молочна кислота: фізико-хімічні властивості

Як розпізнати молочну кислоту? Фізичні властивості, такі як: виразний кислий смак та запах сироватки, дозволяють навіть непрофесіоналу розпізнати цю сполуку. α-гідроксипропіонова кислота може мати дві форми:

  • прозора або жовтувата рідина,
  • розчинні кристали.

Якими ще фізико-хімічними властивостями має молочна кислота?

  • має молекулярну масу 90,08 г/моль,
  • починає кипіти при температурі 127°C,
  • плавиться при температурі 17°C,
  • оптично активна,
  • розчиняється у воді та етиловому спирті,
  • гігроскопічна,
  • підкислює різні речовини та продукти.

А яку силу має молочна кислота? рН розчину 3,86 — тому вона слабша від багатьох інших кислот, таких як: соляна кислота або лимонна кислота

Яке застосування має молочна кислота?

Фізичні властивості молочної кислоти та її різнобічна дія цінуються виробниками багатьох галузей промисловості: косметичної, фармацевтичної, харчової, бджільницької, шкіряної та хімічної. На виробничих та переробних підприємствах харчова молочна кислота відома як E270. Де її можна знайти? Вона міститься в таких продуктах, як:

  • харчові концентрати,
  • кефіри, кисле молоко, йогурти,
  • соуси та соління,
  • цукерки,
  • лимонади, безалкогольні напої,

  • джеми та мармелад.

Молочна кислота також є компонентом:

засобів для чищення, призначених для різних типів поверхонь,

шампунів, кремів, гелів, мазей та антибактеріальних, протизапальних, протисвербіжних препаратів (Acidum lacticum у фармації використовується як для виробництва ліків, так і для харчових добавок),

розчинів у бджільництві проти кліщів, що вражають вулики,

корм для тварин.

Молочна кислота як натуральна дубильна речовина також використовується для обробки шкір тварин і обробки текстильних виробів.