0.00грн.
Зробити замовленняМолочна кислота: властивості та застосування

Що таке молочна кислота?
Про молочну кислоту написано багато. З'єднання отримало свою назву від кислого молока, в якій воно міститься. Хіміки також називають її гідроксикислотою, α-гідроксипропіоновою кислотою або 2-гідроксипропанової кислотою. Її також можна знайти під іншими назвами, такими як Lactic Acid або Acidum lacticum.
Чим характеризується молочна кислота? Загальна формула цієї сполуки: C3H6O3. Вона відноситься до групи гідрооксикислот, а це означає, що в її структурі міститься одна карбоксильна група та одна гідроксильна група.
Молочна кислота: фізико-хімічні властивості
Як розпізнати молочну кислоту? Фізичні властивості, такі як: виразний кислий смак та запах сироватки, дозволяють навіть непрофесіоналу розпізнати цю сполуку. α-гідроксипропіонова кислота може мати дві форми:
- прозора або жовтувата рідина,
- розчинні кристали.
Якими ще фізико-хімічними властивостями має молочна кислота?
- має молекулярну масу 90,08 г/моль,
- починає кипіти при температурі 127°C,
- плавиться при температурі 17°C,
- оптично активна,
- розчиняється у воді та етиловому спирті,
- гігроскопічна,
- підкислює різні речовини та продукти.
А яку силу має молочна кислота? рН розчину 3,86 — тому вона слабша від багатьох інших кислот, таких як: соляна кислота або лимонна кислота
Яке застосування має молочна кислота?
Фізичні властивості молочної кислоти та її різнобічна дія цінуються виробниками багатьох галузей промисловості: косметичної, фармацевтичної, харчової, бджільницької, шкіряної та хімічної. На виробничих та переробних підприємствах харчова молочна кислота відома як E270. Де її можна знайти? Вона міститься в таких продуктах, як:
- харчові концентрати,
- кефіри, кисле молоко, йогурти,
- соуси та соління,
- цукерки,
- лимонади, безалкогольні напої,
- джеми та мармелад.
Молочна кислота також є компонентом:
засобів для чищення, призначених для різних типів поверхонь,
шампунів, кремів, гелів, мазей та антибактеріальних, протизапальних, протисвербіжних препаратів (Acidum lacticum у фармації використовується як для виробництва ліків, так і для харчових добавок),
розчинів у бджільництві проти кліщів, що вражають вулики,
корм для тварин.
Молочна кислота як натуральна дубильна речовина також використовується для обробки шкір тварин і обробки текстильних виробів.