0
0

Консерванти – інгредієнти багатьох харчових продуктів

Консерванти – інгредієнти багатьох харчових продуктів

Ще одна група хімічних сполук, які можна зустріти на вашій кухні, це харчові добавки . Вони призначені для продовження терміну зберігання харчових продуктів і запобігання розвитку бактерій, грибків та інших мікроорганізмів, які можуть викликати окислення і зіпсувати продукт. Консерванти поділяються на кілька основних груп, зокрема:

  • антибактеріальні консерванти – перешкоджають росту бактерій,
  • протигрибкові консерванти – пригнічують ріст грибків,
  • антиоксидантні консерванти – захищають харчовий продукт від окислення та втрати кольору.

Які консерванти містяться в їжі?

Більшість із нас чули про загадкові речовини «Е», які додають до різних продуктів. Виробники використовують різні види консервантів, найбільш популярні:

  • сорбінова кислота (E200) – використовується як вологоутримувач в йогуртах, соках та інших молочних продуктах, а також у заморожених продуктах і кондитерських виробах,
  • бензойна кислота (E210) – пригнічує ріст цвілі та грибків, використовується в консервах та соусах, серед іншого,
  • етилпарагідроксибензоат (E214) – використовується в м’ясних і рибних продуктах для продовження терміну їх зберігання,
  • метилпарабен натрію (E219) – продукт, який подовжує термін придатності та пригнічує ріст певних бактерій і грибків,
  • метилпарабен (E218) – використовується в косметичних продуктах і харчових продуктах, таких як соки, джеми, джеми, тістечка та соління,
  • сорбат калію (Е202) – фунгіцид, вважається найбезпечнішим з усіх консервантів, що додаються до харчових продуктів. Він міститься в сирі, солодощах, соках і морсах.