0
0

Які хімічні сполуки входять до складу дезінфікуючих засобів?Яка різниця між дезінфекцією та стерилізацією?

Які хімічні сполуки входять до складу дезінфікуючих засобів?Яка різниця між дезінфекцією та стерилізацією?

Які хімічні сполуки входять до складу дезінфікуючих засобів? Яка різниця між дезінфекцією та стерилізацією?

В останні роки велика увага приділяється ефективній дезінфекції різноманітних поверхонь , від кухонних стільниць через меблі до посуду та інвентарю. Віруси та бактерії можна знищити, якщо до складу дезінфікуючих засобів входять такі інгредієнти, як:

  • Хлоргексидин – похідне бігуанідів, ефективний проти багатьох бактерій і вірусів.
  • Етиловий спирт (етанол) – його досить високі концентрації мають сильну противірусну та антибактеріальну дію.
  • Аміак– знищує грибки та видаляє мильні та жирні відкладення.
  • Пергідроль – сильний дезінфікуючий засіб, складається з розчину перекису водню у воді, який міститься серед іншого в продуктах для дезінфекції деревини, стін або текстилю.
  •  Гідроксид натрію або каустична сода – малотоксичний і універсальний засіб, це важливий інгредієнт у виробництві натрієвого мила. 

Що таке дезінфекція?

Дезінфекція - це процес знищення бактерій та інших мікроорганізмів на поверхні обладнання, інструментів та приміщень, за допомогою дезінфікуючого засобу. Дезінфікуючі засоби знищують тільки патогенні мікроорганізми, які можуть викликати хворобу, а не всі мікроби.

Що таке стерилізація?

Стерилізація - це процес знищення всіх мікроорганізмів на обладнанні, інструментах та приміщеннях, включаючи патогенні мікроорганізми та мікроорганізми, які не можуть викликати хворобу. Стерилізація є більш ефективним методом в порівнянні з дезінфекцією, оскільки вона знищує всі мікроорганізми, в той час як дезінфікуючі засоби знищують тільки певні види мікробів.


Висновок:


Дезінфекція передбачає знищення бактерій, грибків і вірусів на поверхнях інструментів, але не обов’язково знищення всіх присутніх мікроорганізмів. З іншого боку, стерилізація повністю знищує будь-які присутні мікроорганізми.